#JENÁM30: Kdo pracuje se zvířaty, musí to dělat s určitou posedlostí a láskou, říká zootechnička LUKROMU Hana Zemanová
#JENÁM30| Práce v živočišné výrobě je náročná a specifická v tom, že jsou věci, které se nedají odložit a musejí se vykonávat nepřetržitě. Ať je víkend, svátek, teplo, nebo zima, zvířatům je to jedno a o naplnění svých potřeb se hlásí každý den. Dobře to zná i zootechnička HANA ZEMANOVÁ.
Pomyslnou „matkou a srdcem“ lukromácké farmy Bábolná v Halenkovicích je Hanka Zemanová od úplného počátku, tj. celých 23 let. „Vážím si každého, kdo v tomto oboru pracuje. Práce se zvířaty se musí dělat s určitou posedlostí a láskou,“ říká osmačtyřicetiletá usměvavá žena.
Do LUKROMU jste naskočila hned po dokončení vysoké školy. Jaké byly vaše začátky?
Hned poté, psal se rok 1998, jsem nastoupila na pozici zootechnika právě na farmu Bábolná v Halenkovicích. Farma se v tu dobu repopulovala, byla úplně prázdná a postupně se začínala naskladňovat prasničkami. S odstupem času si říkám, že bylo štěstí, že jsem se svými nevelkými zkušenostmi nenaskočila do rozjetého vlaku, ale mohla jsem si postupně zvykat a získávat zkušenosti.
Jak vypadá váš běžný pracovní den na farmě?
Můj běžný pracovní den začíná v šest hodin, kdy v kanceláři zapnu počítač a jdu projít farmu po jednotlivých úsecích. Pozdravím se s ostatními zaměstnanci, zjišťuji, jestli někdo někde nemá problém nebo nepotřebuje něco zajistit ke své práci. Pak se dostávám k „papírování“.
Prozraďte, jak velký tým kolegů se stará o farmu?
Na farmě je nás celkem 12 zaměstnanců – a to včetně mě a údržby. Farma je rozdělena podle kategorií zvířat na jalovárny, kde jsou prasnice od odstavu selat. Právě tady se inseminují a 28. den po inseminaci se ultrazvukem zjistí, zda jsou březí. Pak jsou převezeny na březárny. Tam jsou prasnice ustájené ve skupinových kotcích na tekutém krmení do 108. dne březosti.
Co další úseky?
Dalším úsekem jsou porodny prasnic, kde se ošetřovatelky musí starat jak o prasnice, tak o selata. Například každé sele od porodu do odstavu musí ošetřovatelka minimálně několikrát vzít do ruky: ošetření při porodu, tetování čísla hospodářství, kastrace, vakcinace. Dalším úsekem jsou předvýkrmy, kde jsou selata od odstavu do 25 kg, kdy se vyskladňují do výkrmů.
Jak moc se farma během tolika let proměnila?
Změnilo se toho hodně. Proběhly částečné rekonstrukce poroden a jalováren i březáren. Pořád je ale co zlepšovat a modernizovat, protože životnost technologií se úměrně snižuje s agresivitou prostředí v živočišné výrobě.
Když se ohlédnete za svou prací, z čeho máte největší radost?
Největší radost mám z chovatelských výsledků za posledních deset let. Výrazně se totiž zlepšily, za což patří velký dík všem ošetřovatelům, co farmou prošli, a hlavně těm, co tu zůstali a pracují u nás dál. Myslím, že naše výsledky jsou srovnatelné s republikovým průměrem. Samozřejmě pořád je na čem pracovat a posouvat se dál. Všichni ale máme své hranice a nejinak je tomu i u naší farmy. I proto se musíme o to víc snažit udržet aktuální příznivý stav.
Kde se u vás vzala ta láska k hospodářským zvířatům?
Já osobně mám práci se zvířaty velmi ráda a chtěla jsem ji dělat už od svých dětských let. A to i přesto, že jsem v rodině neměla žádný vzor, který by mě k této práci přivedl. Doma ale žádné velké zvířectvo nemáme, tam už relaxuji jen na zahradě.
#JENÁM30
- Seriál o vzniku a růstu jedné zemědělské společnosti z Moravy.
- 7. června roku 1991 se dva zapálení podnikatelé rozhodli realizovat své vlastní myšlenky a nápady a založit společnost, která měla za cíl nabídnout komplexní služby zemědělské veřejnosti.
- LUKROM slaví. Jeden z nejvýznamnějších zemědělských holdingů v ČR si v letošním roce připomíná 30. narozeniny.
- Jak LUKROM začínal? Proměňoval se? Rostl? Vyvíjel se? Cestovali jsme v čase a podívali se všemu na kloub... protože kdy jindy, když ne teď? #JENÁM30