Novinka

Kvalitní maso vyžaduje kvalitní životní podmínky kuřete

06/02/2024

Největší technologickou změnou v oblasti chovu kuřat je bezesporu nová podestýlka. V loňském roce jsme se namísto slámy rozhodli začít používat smrkové pelety jako stelivo pod kuřata, a to hned v několika našich podnicích prvovýroby.



Tato skutečnost má velký vliv na welfare v chovech kuřat, protože podestýlka eliminuje pododermatitídy na běhácích kuřat a zlepšuje mikroklima ve stáji. Aktuálně probíhá chov brojlerových kuřat na třech místech v holdingu LUKROM. Největší koncentrace se nachází v TOZOS na středisku Dolní Tošanovice 130.000 ks, následně v ZEAS Bánov, středisko Králov 100 000 ks a  v  ZEV Šaratice 100  000  ks.

„Při sedmi turnusech za rok jsme v našem holdingu schopni vyprodukovat přibližně 2,3 mil. ks kuřat. Začátkem roku jsme přestali vyrábět kuřata na farmě Kelníky, důvodem byla malá koncentrace cca 26.000 ks, což s sebou přináší vysoké náklady na výkrm,“ sdělil jednatel společnosti LUKROM spol. s r.o. Zdeněk Červenka ml.

 

 

Ekonomika výkrmu brojlerových kuřat je v tomto roce napjatá, a pokud nebudeme brát v úvahu dotace, dalo by se říct, že spíše ztrátová. „Začátek roku byl ovlivněn vysokými náklady na plyn, naštěstí s přicházejícím jarem se ceny plynu „umoudřily“ a došlo k poklesu. Samozřejmě cena plynu je pořád dva a vícekrát vyšší, než tomu bylo v minulosti. Celá vertikála se musela srovnat s cenami nejen energií, ale i cenou krmných směsí a jednodenního kuřete,“ vysvětluje.

Nejvyšší náklad na výkrm kuřete je dle Zdeňka Červenky ml. cena krmné směsi, která dosáhla svého vrcholu v zimě a od té doby dochází k poklesu. Začátkem roku byl náklad na 1 kg vykrmeného kuřete 20 Kč, momentálně je to 17 Kč. To tedy znamená, že by mělo docházet k postupnému zlevňování kuřecího masa.

Sláma, nebo smrk? Na podestýlce záleží

Kuřata, která se vykrmují na maso, byla speciálně vyšlechtěna, aby při správné péči rychle přibrala a dala to nejkvalitnější maso. Každý dobrý hospodář se ovšem musí zabývat kvalitou jejich krátkého života. A právě o to se snažíme i ve společnosti LUKROM. Právě u  kuřat došlo v  podniku TOZOS v letošním roce k několika zásadním změnám ve výkrmu.

„Vyměnili jsme podestýlku ze slámy za dřevní pelety a optimalizovali množství naskladněných kuřat na m2. Odměnou za to jsou vynikající chovatelské a  ekonomické ukazatele. Ale vždy je to práce všech lidí, kteří se na chovu kuřat v celém LUKROMU podílejí. A to může potvrdit i pan majitel, protože právě jeho rozhodnutí bylo začít stlát peletami,“ prozradil ředitel podniku TOZOS Radek Stejskal. Jeho slova potvrzuje i Lucie Kedová, která je manažerkou logistiky pro svoz živé drůbeže v LUKROMU.

„Kuřata stráví celý svůj život ve stáji, a  proto je tak důležité, na jaké podestýlce. Nejpoužívanější sláma je sice nejlevnější, ale nedosahuje se na ní těch nejlepších výsledků,“ zdůvodnila rozhodnutí vyzkoušet smrkové pelety. Mezi největší pozitiva smrkových pelet patří savost a pohlcování pachu, a to znamená podstatně lepší kvalitu vzduchu ve stáji. Důležitá je také bezprašnost.

„Prachové částice jsou totiž nosiči mikroorganismů, takže smrkové pelety skutečně znamenají mnohem lepší hygienu, a proto i lepší zdraví kuřátek,“ líčí Lucie Kedová. Jak již bylo řečeno, dřevo působí pozitivně na tělesné i duševní zdraví zvířat i lidí. Řada výzkumů potvrdila jedinečné vlastnosti silic a jejich účinky na snížení i klidové srdeční frekvence u zvířat i člověka.

nahoru